Multora li se întâmplă să cumpere o canapea și, ulterior, să-și dea seama că nu sunt mulțumiți de achiziție. Și asta nu doar pentru că nu se potrivește în decorul sufrageriei. E clar că printre primele aspecte atunci când cumperi o canapea este cel estetic. Importante sunt, însă, și tapițeria, dimensiunile și, mai ales, gradul de confort oferit de aceasta, pentru că petrecem mult timp pe ea.
De aceea e important să ții cont de câteva aspecte înainte să cumperi canapele, pentru a nu te căi ulterior de alegerea făcută.
Poate ți se pare prea evident, dar multă lume uită să-și pună această întrebare înainte de a cauta un pat sau de a cumpăra o canapea. Când e vorba de cumpărat canapele, trebuie să avem clar în minte care sunt nevoile noastre de la o asemenea piesă de mobilier. De exemplu, dacă ai dureri de spate, poate ar trebui să cauți un model de canapea care să-ți ofere mai mult confort în zona lombară sau care să-ți permită să-ți sprijini capul, pentru a-ți odihni gâtul. Poate că ești genul care are nevoie să-și întindă picioarele sau chiar să le ridice, pentru a stimula circulația și a alina durerile, drept pentru care o canapea tip șezlong sau una cu recliner este mai potrivită pentru tine
Ține cont și de acest aspect, pentru că, până la urmă, obiceiurile tale sunt cele care ar trebui să determine tipul de canapele dorit. Ai nevoie să-ți sprijini brațele când stai pe canapea? Ești genul care preferă să stea întins și nu așezat pe canapea? Canapelele mai joase sunt mai potrivite pentru cei care preferă să se întindă, în timp ce canapelele înalte oferă sprijin mai bun pentru zona lombară. Sunt și modele de canapele al căror design elimină brațele, astfel că, dacă ei nevoie de ele, acest tip de canapea nu e pentru tine. În schimb, acestea îți oferă mai mare confort atunci când te întinzi.
Saltelele de mici dimensiuni ocupă mai puțin spațiu într-un living de mici dimensiuni, iar cele mai mari domină vizual camera. Există canapele in stil clasic sau tradițional. Dacă ai nevoie de suport pentru gât, trebuie să iei în calcul mai mult modelele de canapele voluminoase. Celelalte te obligă să stai puțin întins pentru a putea sprijini capul și gâtul. Modelele cu recliner te ajută să te întinzi ușor, în timp ce-ți sprijini și gâtul corespunzător.
Este vorba de o chestiune estetică. Dar și de curățenie. Pentru că vei putea aspira și mătura mai ușor pe sub o canapea cu picioare decât pe sub una care se sprijină direct pe podea, pe care va trebui s-o ridici. Dacă picioarele sunt destul de mari, un aspirator de tip robot își poate face treaba pe sub acest tip de canapele. Dacă e o canapea sprijinită direct pe podea, trebuie să te asiguri că tapițeria este dintr-un material rezistent, dat fiind că va intra în contact nu doar cu podeaua, ci și cu mătura, fărașul sau aspiratorul. Există și modele de canapele cu roți, care pot fi mutate ușor, pentru a se face curățenie dedesubtul lor.
Dincolo de design, tapițeria îți indică și cât de ușor vei putea să o întreții și să o cureți ulterior. Tipul de țesătură, culorile, tratamente speciale… Textilele naturale sunt fine și confortabile, dar au nevoie de mai multă grijă atunci când sunt curățate. Uneori, fibrele naturale sunt combinate cu cele sintetice, tocmai pentru a ușura misiunea celui care are de curățat tapițeria.
În plus, în funcție de cât de des este folosită canapeaua, daca este in camera copiilor sau nu, tapițeria trebuie să suporte un grad mai mic sau mai mare de frecare. Deci contează și gradul de rezistență al materialelor la acest frecuș constant. Asta pentru a nu mai vorbi de familiile care au animale de casă, care pot contribui la deteriorarea canapelei în timp.
Canapeaua poate fi piesa centrală de mobilier sau poate să se integreze discret în peisaj, în funcție de mărime, materialul tapițeriei, dar mai ales culorii. Vrei o culoare care să iasă în evidență, care să domine încăperea sau vrei una discretă, care să se integreze în peisaj și care să poată fi potrivită la orice decor? Ține cont, însă, cu cât culoarea e mai deschisă, cu atât e mai predispusă la murdărie și la pete. Tonurile mai închise oferă o imagine mai grea, mai apăsătoare, dar sunt și mai elegante. Tonurile medii sunt cele mai sigure. Nu neapărat culori neutre, pot fi tonalități medii ale unor culori precum verde, roz sau albastru. În cazul în care te plictisești de culoarea canapelei sau aceasta nu se mai potrivește cu felul în care ai redecorat, poți oricând să cumperi huse sau perne de culori diferite, pentru a schimba aspectul acesteia.